Svetovni dan hrane na Evropski šoli v Ljubljani
Svetovni dan hrane na Evropski šoli v Ljubljani
V četrtek, 16. oktobra 2025, smo na Evropski šoli v Ljubljani praznovali svetovni dan hrane, ki nas je spodbudil k razmisleku o pravični delitvi hrane in zmanjševanju lakote po svetu.
Učenci so razmišljali o tem, kako lahko z odgovorno izbiro hrane prispevamo k bolj trajnostni prihodnosti planeta. Posebej smo poudarili pomen lokalno pridelane in sezonske hrane. Da bi to idejo bolje razumeli, so prisluhnili zgodbi o jabolku in banani ter primerjali pot vsakega sadeža od trgatve do trgovine. Po pogovoru o sporočilu zgodbe, ki se je povezovalo z geslom letošnjega svetovnega dneva hrane – Z roko v roki za boljšo hrano in boljšo prihodnost – so učenci sodelovali v ustvarjalnih delavnicah, kjer so uprizorili in ilustrirali zgodbo, izdelovali plakate ter raziskovali teme, povezane s hrano in okoljem.
Tudi v šolski kuhinji so se v tem tednu posebej potrudili – učenci so imeli priložnost spoznati tradicionalne jedi iz bližnjih evropskih držav in uživati sezonsko sadje iz lokalnih sadovnjakov. Učitelji smo jih spodbujali k zmanjševanju ostankov hrane in omejevanju plastičnih odpadkov iz doma pripravljenih obrokov.
Na ta način so učenci na izkustven način spoznavali, kako lahko z majhnimi in premišljenimi odločitvami o hrani pomagajo varovati naš planet.

